VREDNOTE

2 januarja, 2022
Čas branja: 3 min

Na kaj pomisliš ob besedi vrednote? Lahko brez razmišljanja našteješ pet tebi pomembnih vrednot?

Ko sem si sama zastavila vprašanje, katere so meni pomembne vrednote, sem jih brez problema takoj naštela najmanj deset. Ponovim si vprašanje. In vprašanje od mene zahteva odgovor petih meni najpomembnejših vrednot. To pa je mnogo težje, kot si lahko misliš.

Vsak izmed nas ima svoje vrednote. Vrednote, katere so nam pomembne in najbolj prave. Tu ni nepravilnih. Vsaka vrednota nas motivira in poveča fokus, kako priti do cilja. Če bi bili brez vrednot, si tudi ciljev v življenju ne bi znali, niti ne želeli postavljati. Bili bi le živi, ne bi pa živeli.

Tako, kot smo ljudje z vrednotami živi, so žive tudi vrednote. Stanje, dogodki, okolica, naši interesi in delo oblikujejo naše vrednote. Prav tako odločujoči dejavniki, katere vrednote bodo prioritetne, so naša zrelost, razmišljanja, odprtost in razgledanost.

Moje vrednote tega leta

V letošnjem začetku leta si nisem napisala spiska novoletnih zaobljub, temveč spisek vrednot, h katerim želim stremeti in s katerimi bom kot oseba boljša na poslovnem in osebnem področju, ter seveda posledično doprinesla k boljšemu jutri. Po daljšem razmisleku je spisek kar dolg, vendar sem se v današnjem zapisu osredotočila na pet glavnih. Pet vodilnih, katere želim v tem letu ponotranjiti.

MIRNOST

Če si prebral/a moj zapis z naslovom Inventura, potem veš, zakaj se je ta vrednota znašla med mojimi petimi najpomembnejšimi  Tako v privatnem, kot v poslovnem življenju želim ohranjati in še izboljšati mirnost. Vsekakor bodo novi izzivi, nove preizkušnje in nenačrtovani dogodki, s katerimi se bom morala spoprijeti, vendar bom z mirnostjo v sebi vsekakor šla lažje in boljše skozi vse prej našteto. Kako bom ohranjala in dvigovala nivo mirnosti v sebi? S stvarmi, ki me sproščajo, ki mi omogočijo, da sprostim ventile v glavi. S sprehodi, tekom, plavanjem, plesom in z meditacijo na moj način.

UČENJE

V preteklem letu sem začela brati knjige s tematikami, za katere bi še leto dni nazaj trdila, da nikakor ne bodo pristale na moji knjižni polici, kaj šele v mojih rokah. To so knjige za osebnostno rast, za rast v podjetništvu, za boljšo mene.  V letu 2022 si bom izborila več časa za branje. V tem letu se bom zagotovo posvetila tudi učenju vodenja in predajanju znanja naprej.  Vse to imam na koncu jezika, vendar potrebujem nekoga, ki me bo "udaril" po hrbtu, da vse znanje na pravi način zleti iz mojih ust. 🙂 Odprtih imam mnogo področji, na katerih bom letos nadgrajevala svoje znanje. Vsekakor pa ne smem mimo področja floristike. To leto je pravo leto za nove razcvete.

DISCIPLINIRANOST

Sem človek, ki se brez težav disciplinira. Če imam urnik ali plan, se le tega držim. To do ene mere gre. Ko pa je stvari v dnevu veliko,  ko nimaš za organizirati samo sebe in svojega časa, je discipliniranosti potrebno pridružiti še organiziranost. Tu pa sprejmem letošnji izziv. Izziv, kako bom organizirala dan za dnem. Kako bom organizirala svoje delo in delo sodelavcev, da bom kar se da najbolj učinkovita. In kar je najpomembnejše - da si organiziram dan tako, da bo delo opravljeno in se bo v dnevu našla tudi ura zame. Ura, ko bom krepila mirnost v sebi, ko bom imela čas za učenje. Ko bom imela popoln mir za ustvarjanje.

USTVARJALNOST

Te vrednote ne dam. Tudi, če sem jo tokrat zapisala na četrto mesto, ne pomeni, da je manj pomembna. Ta je vedno med prvimi petimi najpomembnejšimi. To leto sem vsaj za nekaj mesecev rezervirala prva tri mesta vrednotam, ki bodo (ko jih bom ponotranjila) še podkrepila mojo ljubezen do ustvarjalnosti. Vsak, ki se na kakršenkoli način srečuje z ustvarjalnostjo, se bo strinjal z mano, da če nimaš mirnosti in osebnega zadovoljstva v sebi, se vse to odraža v kreativi. Ko smo dobre volje, ko se izobražujemo, ko smo živi in ko nas čas ne preganja, takrat privre na dan neverjetna kreativa. Neustavljiva, unikatna, edinstvena.

HVALEŽNOST

Vrednota, na katero velikokrat pozabimo. Vrednota, ki nam je po eni strani samoumevna, malokrat pa se zavestno zahvalimo vsemu, kar imamo.  Za partnerja, za ljudi, ki nas obkrožajo, družino, sodelavce in nenazadnje za gospodično, ki nam zjutraj z nasmehom postreže prvo jutranjo kavo. Kolikokrat na leto se usedete, si vzamete pet minut in se zahvalite za vse to? Jaz premalokrat. Pri tem nimam v mislih zahvale za vse materialne stvari, ki jih imamo, ampak za vrednote, za odnose, sposobnosti, talente in želje.

Vse zgoraj naštete vrednote in vrednote iz daljšega seznama v moji beležki, pa vsekakor povezuje ena "nadvrednota" in to je vztrajnost. Brez vztrajnosti bi bila vsaka vrednota ničvredna. Vztrajnost nas žene in vodi naprej. Naprej do zastavljenih ciljev. In ko imamo vrednote ter cilje, takrat vemo, da nismo le živi, ampak da živimo.

Poskusi tudi ti. Vzemi list papirja in napiši pet vrednot, katerim boš v letu 2022 posvetil največ pozornosti - katere boš živel/a.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Copy link
Powered by Social Snap