Kot fikus v kotu stanovanja

18 aprila, 2022
Čas branja: 3 min

Ti je že kdo kdaj rekel, da si kot fikus v kotu stanovanja?

Ja?🌱

In si si to vzel/a kot negativno kritiko, ali kot super kompliment? Najverjetneje skoraj vsak pomisli najprej na negativen pomen: držiš se samo doma, si kot pozabljena sobna rastlina v kotu, ki sem in tja potrebuje le malo človeške pozornosti in če te kdo želi videti, ni druge, kot da te obišče in si pribori nekaj tvojega časa.

Na tvojem mestu bi tako opazko vzela kot velik kompliment. Namreč biti kot fikus pomeni biti trpežen in eleganten. To je super, saj so  trpežnost, vztrajnost in borbenost odlične človeške lastnosti. In če ti v vsem tem uspe ostati eleganten in ohranjati lep zunanji videz, si lahko le čestitaš.

S katerim fikusom se poistovetiš ti?

Sedaj pa pozabiva kaj bi menili drugi. Želim, da se danes sam/a vprašaš s  katerim fikusom bi se poistovetila. S tistim, ki brez problema sramežljivo ždi v kotu stanovanja in je sam sebi dovolj, ali s tistim, ki pokončno, vztrjno in elegantno raste in se razkazuje v vsej svoji lepoti?

Na prvi pogled je moj odgovor hiter in jasen. Vsekakor se poistovetim s fikusom, ki vztrajno raste skozi vsakodnevne izzive in se razkazuje v vsej svoji lepoti. A bom poštena s tabo.  Pridejo tudi dnevi, ko bi mi kot praznega stanovanja prišel še kako prav. Za odmik, za tišino in mir. Za zbistritev misli.  Ampak le za kakšen dan.

In kolikor poznam sebe, vem, da bi v tem dnevu odmika najprej začela pogrešati družbo, komunikacijo, klepet in smeh. In prav to je bil povod, ki me je vzpodbudil, da objavim moje zapise iz beležke v današnjem blog zapisu. Vprašanje o času, ki ga posvetim druženju, sproščenemu klepetu in spoznavanju novih ljudi.

Na hitrem vlaku podjetništva.

Hočeš ali nočeš, današnji tempo življenja je hiter. In če tega dejstva v svetu podjetništva ne sprejmeš, se raje odloči za zaposlitev in nekoliko mirnejši tempo življenja. Jaz sem se s to hitrostjo spoprijatelila in ujela hitri vlak, ki drvi iz dneva v dan. A na eni točki (najverjetneje sem bila tisti dan fikus v kotu sobe) sem se vprašala koliko časa poleg dela, ki ga obožujem, posvetim druženju, ohranjanju starih prijateljstev in spoznavanju novih ljudi. Boleče a iskreno sem si odgovorila: preprosto premalo.

Vsakodnevno sem obkrožena s sodelavci, ljudmi, ki prihajo v trgovino in s poročnimi pari, s katerimi imamo vedno prijetne sestanke. Nikakor nisem osamljena in ne manjka mi stikov z ljudmi. Pogrešam pa več časa preživetega s starimi prijatelji. In željna sem novih spoznanstev. Klepeti s starimi prijatelji ti obudijo lepe spomine iz preteklosti in brez težav jim zaupaš skrbi na osebni ravni, katere imaš tisti trenutek v glavi. In kaj lahko storim tu? V svojem tedenskem ali ( za začetek) mesečnem urniku rezerviram en večer samo za njih. Za prijatelje. Brez težav.

Imam pa tudi drugo željo. Spoznati in navezati nove stike z ljudmi na poslovnem področju. Želim si druženja ob kavi in pogovora s podjetnicami. Želim si pogovora vezanega na podjetništvo,  sto in ene načine premagovanja izzivov, primerov dobrih praks, zgodb o padcih in uspehih. Želim si povezovanja podjetnic, katere se soočajo s podobnimi ovirami in dnevnimi izzivi, kot jaz. In kaj lahko storim na tem mestu?

Akcija!

Veš kaj mi je rekel Uroš? Naj grem v akcijo. In vsekakor ima prav. Tako kot stranke same od sebe ne pridejo k tebi, če ne narediš akcije, tako podjetnice ne boste same od sebe prišle k meni na klepet, če ne bom naredila prvega koraka. In vsekakor v kratkem objavim uro in kraj kjer bom ob kavici čakala vse željne takih druženj.

In prepričana sem, da bom na tak način spoznala super sogovornice, ki prav tako kot jaz pogrešajo takovrstna druženja. Vsekakor se niti malo ne pritožujem nad svojim delom. Nasprotno. Jaz svoj poklic in način življenja ensotavno obožujem. Sem pa mnenja, da bi me tovrstno druženje na en način še bolj opogumilo na podjetniški poti. In verjamem, da lahko marsikateri soborki na podjetniškem hitrem vlaku pomagam z mojimi dosedanjimi izkušnjami, hkrati pa imate vse ve, podjetnice marsikaj za povedati tudi meni in ostalim, ki bi sedele za isto mizo.

Da skupaj razbijemo mit o fikusu v praznem stanovanju in da tako opazko vedno sprejmemo kot pozitiven kompliment, te na tem mestu vabim na klepet ob dobri kavi. Kot rečeno bom dan in kraj v kratkem objavila na Sanjski šopek Facebook, Instagram in Linkedln profilu.

Do takrat pa ne zapravljaj preveč časa z ždenjem kot fikus v kotu stanovanja, ampak rasti. Vztrajno in elegantno. 😁

 

 

 

 

 

 

 

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Copy link
Powered by Social Snap